A po rreh zemra ime shumë shpejt?

Të gjithë e dimë ndjenjën e një zemre që rrah pas ushtrimeve ose kur jemi shumë të frikësuar ose të emocionuar. Por, çka nëse ndodh gjatë kohës që jeni duke ngrënë një vakt ose duke bërë një sy gjumë? Një zemër e rrahur mund të shkaktohet nga një sërë kushtesh, disa beninje, disa serioze.

Bazuar në moshën dhe gjininë tuaj, ka nivele të pranuara përgjithësisht për ritmin "normal" të zemrës në pushim. Përdorni mjetin e prekjes në këtë faqe dhe vizualizuesin e diapazonit për të marrë një ide se ku bini në spektrin e "normales".

Nëse mendoni se simptomat tuaja janë serioze ose keni një urgjencë mjekësore, telefononi menjëherë një mjek.

Çfarë janë rrahjet e zemrës?

Palpitacionet e zemrës është termi që mjekët përdorin për të përshkruar një rrahje të fortë dhe të shpejtë të zemrës, duke dhënë ndjesi rrahjeje në gjoks. Ritmet e pazakonta ose të çrregullta të zemrës quhen gjithashtu aritmi.

Çfarë është takikardia

Takikardia është një ritëm i shpejtë i zemrës. Nuk është domosdoshmërisht serioze dhe mund të trajtohet, nëse është e nevojshme, në varësi të asaj që e shkakton atë.

Gjërat që mund të bëjnë që zemra juaj të rrahë më shpejt

 • Përdorimi ose tërheqja e alkoolit
 • Kafeina
 • Kapje ankthi
 • Sulmi paniku
 • Efektet anësore të mjekimit
 • Presioni i lartë ose i ulët i gjakut
 • Ethe
 • Mosbalancimi i elektroliteve - të tilla si natriumi, kaliumi, kalciumi dhe magnezi
 • Tiroide tepër aktive (hipertiroidizëm)
 • Sasia e reduktuar e rruazave të kuqe të gjakut (anemia), e shkaktuar shpesh nga gjakderdhja
 • Pirja e duhanit
 • Disa droga të paligjshme, duke përfshirë stimuluesit si kokaina ose metamfetamina

Ndryshimet e stilit të jetesës që mund të zvogëlojnë rrezikun e aritmive që mund të shkaktojnë takikardi.

 • Hani një dietë të shëndetshme
 • Ushtrohu rregullisht
 • Mbani një peshë të shëndetshme
 • Mbani nën kontroll presionin e gjakut dhe nivelet e kolesterolit
 • Ndaloni duhanin
 • Pini me moderim
 • Mos përdorni droga ose stimulues të paligjshëm, si kokaina
 • Përdorni medikamente me kujdes
 • Kufizoni kafeinën
 • Menaxhoni stresin
 • Shkoni në kontrolle mjekësore

Çfarë është rrahjet e zemrës në pushim?

Është numri i herëve që zemra juaj rreh në minutë kur nuk keni qenë të angazhuar në asnjë aktivitet për disa kohë. Është shkalla e zemrës kur lexoni, uleni në divan duke parë televizor ose kur hani një vakt.

Ritmi i zemrës në pushim është në kontrast me rrahjet e zemrës gjatë aktivitetit ose stërvitjes. Është e rëndësishme të mos ngatërroni dy matjet.

Si mund ta mas rrahjet e zemrës? A ka ndonjë mënyrë për të kontrolluar pulsin tim në internet?

Normalisht do t'ju duhet të numëroni rrahjet e zemrës për një minutë të tërë, ose për 30 sekonda dhe të shumëzoni me 2, ose 15 sekonda dhe të shumëzoni me 4, etj. Njehsuesi i rrahjeve të zemrës në këtë faqe do të bëjë llogaritjet për ju dhe do t'ju japë rrahjet tuaja mesatare të zemrës në vetëm disa sekonda.

Si mund të masë rrahjet e zemrës sime në pushim?

Matni rrahjet e zemrës pasi keni qenë joaktiv për një kohë të konsiderueshme. 15-30 minuta duhet të jenë të mjaftueshme.

Si mund ta gjej pulsin tim?

Shumë vende rreth trupit ku rrjedha e gjakut është e dukshme mund të shërbejnë si vende për të kontrolluar pulsin tuaj. Më së shpeshti ju mund ta ndjeni lehtësisht pulsin tuaj me gishtin në anën e gishtit të madh të kyçit të dorës. Ju gjithashtu mund të vendosni 2 gishta në anën e qafës, pranë gypit tuaj.

Cilat janë kufijtë normalë të rrahjeve të zemrës në pushim?

Jo pulsi i të gjithëve është i njëjtë. Ritmi i zemrës ndryshon nga personi në person. Ndjekja e rrahjeve tuaja të zemrës mund t'ju japë informacion të vlefshëm për shëndetin e zemrës suaj, dhe akoma më e rëndësishmja, ndryshime në shëndetin tuaj të zemrës.

Ajo që konsiderohet një ritëm i shëndetshëm ose i pashëndetshëm i zemrës përfshin disa faktorë, veçanërisht nëse jeni mashkull apo femër dhe mosha juaj. Vizualizuesi në këtë faqe do t'ju lejojë të zgjidhni diapazonin e seksit dhe moshës për t'ju treguar spektrin e diapazonit të rrahjeve të zemrës për ju.

Këtu është një më e plotë e faktorëve që mund të ndikojnë në rrahjet e zemrës suaj:

 • Mosha me kalimin e moshës, pulsi dhe rrahjet e zemrës suaj mund të ndryshojnë, duke përfshirë rregullsinë e pulsit tuaj mund të ndryshojë.
 • Seksi në përgjithësi meshkujt kanë një ritëm më të lartë të zemrës se femrat.
 • Historia familjare Disa gjendje mjekësore janë të trashëguara gjenetikisht
 • Niveli i aktivitetit rrahjet e zemrës suaj rriten me aktivitetin, kështu që do të rritet nëse për shembull sapo keni ngjitur shkallët.
 • Niveli i fitnesit në përgjithësi, sa më i fortë të jeni, aq më i ulët është rrahjet e zemrës tuaj në pushim.
 • Temperatura e ambientit Moti dhe temperatura e nxehtë kërkojnë që zemra juaj të pompojë më shpejt.
 • Ilaçet Ilaçet mund të ndikojnë në rrahjet e zemrës suaj në pushim. Beta-bllokuesit për shembull mund të ulin rrahjet e zemrës në pushim dhe disa ilaçe për tiroidet mund ta rrisin atë.
 • Alkooli , kafeja dhe çaji (kafeina) dhe pirja e duhanit mund të ndikojnë të gjitha në rrahjet e zemrës suaj në pushim.
 • Pozicioni i trupit për shembull, nëse jeni ulur ose shtrirë.
 • Gjendja emocionale pulsi juaj mund të përshpejtohet kur ndiheni të stresuar ose shumë të emocionuar.
 • Gjatë ditës, rrahjet e zemrës suaj kanë tendencë të jenë më të ulëta gjatë natës.

A ka një ritëm normal të zemrës në pushim?

Ritmi "normal" i zemrës në pushim për të rriturit është midis 60 dhe 100 rrahje në minutë (BPM).

Në përgjithësi, sa më i ulët të jetë rrahja e zemrës në pushim, aq më efikase është zemra juaj dhe është një tregues i aftësisë suaj.

Një vrapues në distanca të gjata, për shembull, mund të ketë një rrahje zemre në pushim rreth 40 rrahje në minutë.

A thotë diçka rrahjet e zemrës sime për presionin e gjakut?

Një rrahje "normale" e zemrës në pushim nuk është një tregues i presionit "normal" të gjakut. Presioni juaj i gjakut duhet të matet veçmas dhe drejtpërdrejt.

Merrni kujdes të menjëhershëm profesional mjekësor nëse:

 • keni probleme me frymëmarrjen
 • zemra juaj po rreh shumë shpejt (me gara) me një ritëm të çrregullt
 • ka dhimbje në gjoks

Mohim Mjekësor

Kjo faqe ka për qëllim të ndihmojë personin mesatar me një interes të rastësishëm në rrahjet e tyre të zemrës. Nuk është menduar si një mjet diagnostikimi mjekësor. Nuk është një produkt mjekësor profesional i rishikuar nga kolegët. Nuk synohet të zëvendësojë mjekët ose konsultimet me profesionistë të certifikuar. Nëse keni shqetësime mjekësore, një krizë mjekësore, ndiheni të sëmurë, keni ndonjë problem tjetër mjekësor, ju lutemi konsultohuni me një profesionist të licencuar.