Sa duhet të jetë rrahja e zemrës sime gjatë vrapimit?

Një sërë faktorësh mund të ndikojnë në rrahjet tuaja të zemrës gjatë vrapimit. Këto përfshijnë moshën tuaj, intensitetin e ushtrimeve dhe nivelin e përgjithshëm të fitnesit.

A ka faktorë specifikë të lidhur me vrapimin që ndikojnë në rrahjet e zemrës?

Shumë faktorë mund të kontribuojnë në një rritje të rrahjeve të zemrës. Shihni listën më poshtë.

Përveç këtyre, shpejtësia juaj gjatë vrapimit, intensiteti juaj, ndryshimet e lartësisë në terren, kohëzgjatja, temperatura mund të ndikojnë të gjitha në atë se sa fort po punon zemra juaj, dhe kështu rrahjet e zemrës suaj.

Rrahjet tuaja të synuara të zemrës

Ritmi juaj i synuar i zemrës është rrahjet e zemrës që duhet të synoni gjatë aktivitetit fizik. Për aktivitet mesatarisht intensiv, rrahjet tuaja të synuara të zemrës duhet të jenë midis 64% dhe 76% të rrahjeve maksimale të zemrës. Për aktivitet fizik të fuqishëm, rrahjet tuaja të synuara të zemrës duhet të jenë midis 77% dhe 93% të rrahjeve maksimale të zemrës. [CDC]

Mund të përdorni rrahjet e zemrës për të gjurmuar intensitetin tuaj gjatë vrapimit. Për ta bërë këtë, duhet të përcaktoni rrahjet maksimale të zemrës.

Shkalla juaj maksimale e zemrës

Rrahjet maksimale të zemrës suaj janë rrahjet e zemrës pa të cilat nuk duhet të kaloni.

Mënyra më e lehtë për të llogaritur rrahjet maksimale të zemrës është të zbrisni moshën tuaj nga 220. Kështu, për shembull, nëse jeni 40 vjeç, rrahjet maksimale të parashikuara të zemrës janë 220-40 ose 180 rrahje në minutë (bpm).

Llogaritësi dhe vizualizuesi në këtë faqe është një mënyrë e shpejtë për të parë se në cilën zonë janë rrahjet e zemrës suaj gjatë aktivitetit.

Çfarë është rrahjet e zemrës në pushim?

Është numri i herëve që zemra juaj rreh në minutë kur nuk keni qenë të angazhuar në asnjë aktivitet për disa kohë. Është shkalla e zemrës kur lexoni, uleni në divan duke parë televizor ose kur hani një vakt.

Ritmi i zemrës në pushim është në kontrast me rrahjet e zemrës gjatë aktivitetit ose stërvitjes. Është e rëndësishme të mos ngatërroni dy matjet.

Si mund ta mas rrahjet e zemrës? A ka ndonjë mënyrë për të kontrolluar pulsin tim në internet?

Normalisht do t'ju duhet të numëroni rrahjet e zemrës për një minutë të tërë, ose për 30 sekonda dhe të shumëzoni me 2, ose 15 sekonda dhe të shumëzoni me 4, etj. Njehsuesi i rrahjeve të zemrës në këtë faqe do të bëjë llogaritjet për ju dhe do t'ju japë rrahjet tuaja mesatare të zemrës në vetëm disa sekonda.

Si mund të masë rrahjet e zemrës sime në pushim?

Matni rrahjet e zemrës pasi keni qenë joaktiv për një kohë të konsiderueshme. 15-30 minuta duhet të jenë të mjaftueshme.

Si mund ta gjej pulsin tim?

Shumë vende rreth trupit ku rrjedha e gjakut është e dukshme mund të shërbejnë si vende për të kontrolluar pulsin tuaj. Më së shpeshti ju mund ta ndjeni lehtësisht pulsin tuaj me gishtin në anën e gishtit të madh të kyçit të dorës. Ju gjithashtu mund të vendosni 2 gishta në anën e qafës, pranë gypit tuaj.

Cilat janë kufijtë normalë të rrahjeve të zemrës në pushim?

Jo pulsi i të gjithëve është i njëjtë. Ritmi i zemrës ndryshon nga personi në person. Ndjekja e rrahjeve tuaja të zemrës mund t'ju japë informacion të vlefshëm për shëndetin e zemrës suaj, dhe akoma më e rëndësishmja, ndryshime në shëndetin tuaj të zemrës.

Ajo që konsiderohet një ritëm i shëndetshëm ose i pashëndetshëm i zemrës përfshin disa faktorë, veçanërisht nëse jeni mashkull apo femër dhe mosha juaj. Vizualizuesi në këtë faqe do t'ju lejojë të zgjidhni diapazonin e seksit dhe moshës për t'ju treguar spektrin e diapazonit të rrahjeve të zemrës për ju.

Këtu është një më e plotë e faktorëve që mund të ndikojnë në rrahjet e zemrës suaj:

 • Mosha me kalimin e moshës, pulsi dhe rrahjet e zemrës suaj mund të ndryshojnë, duke përfshirë rregullsinë e pulsit tuaj mund të ndryshojë.
 • Seksi në përgjithësi meshkujt kanë një ritëm më të lartë të zemrës se femrat.
 • Historia familjare Disa gjendje mjekësore janë të trashëguara gjenetikisht
 • Niveli i aktivitetit rrahjet e zemrës suaj rriten me aktivitetin, kështu që do të rritet nëse për shembull sapo keni ngjitur shkallët.
 • Niveli i fitnesit në përgjithësi, sa më i fortë të jeni, aq më i ulët është rrahjet e zemrës tuaj në pushim.
 • Temperatura e ambientit Moti dhe temperatura e nxehtë kërkojnë që zemra juaj të pompojë më shpejt.
 • Ilaçet Ilaçet mund të ndikojnë në rrahjet e zemrës suaj në pushim. Beta-bllokuesit për shembull mund të ulin rrahjet e zemrës në pushim dhe disa ilaçe për tiroidet mund ta rrisin atë.
 • Alkooli , kafeja dhe çaji (kafeina) dhe pirja e duhanit mund të ndikojnë të gjitha në rrahjet e zemrës suaj në pushim.
 • Pozicioni i trupit për shembull, nëse jeni ulur ose shtrirë.
 • Gjendja emocionale pulsi juaj mund të përshpejtohet kur ndiheni të stresuar ose shumë të emocionuar.
 • Gjatë ditës, rrahjet e zemrës suaj kanë tendencë të jenë më të ulëta gjatë natës.

A ka një ritëm normal të zemrës në pushim?

Ritmi "normal" i zemrës në pushim për të rriturit është midis 60 dhe 100 rrahje në minutë (BPM).

Në përgjithësi, sa më i ulët të jetë rrahja e zemrës në pushim, aq më efikase është zemra juaj dhe është një tregues i aftësisë suaj.

Një vrapues në distanca të gjata, për shembull, mund të ketë një rrahje zemre në pushim rreth 40 rrahje në minutë.

A thotë diçka rrahjet e zemrës sime për presionin e gjakut?

Një rrahje "normale" e zemrës në pushim nuk është një tregues i presionit "normal" të gjakut. Presioni juaj i gjakut duhet të matet veçmas dhe drejtpërdrejt.

Merrni kujdes të menjëhershëm profesional mjekësor nëse:

 • keni probleme me frymëmarrjen
 • zemra juaj po rreh shumë shpejt (me gara) me një ritëm të çrregullt
 • ka dhimbje në gjoks

Mohim Mjekësor

Kjo faqe ka për qëllim të ndihmojë personin mesatar me një interes të rastësishëm në rrahjet e tyre të zemrës. Nuk është menduar si një mjet diagnostikimi mjekësor. Nuk është një produkt mjekësor profesional i rishikuar nga kolegët. Nuk synohet të zëvendësojë mjekët ose konsultimet me profesionistë të certifikuar. Nëse keni shqetësime mjekësore, një krizë mjekësore, ndiheni të sëmurë, keni ndonjë problem tjetër mjekësor, ju lutemi konsultohuni me një profesionist të licencuar.