Дали моето срце чука премногу бавно?

Општо земено, бавното чукање на срцето или пулсот често е знак за добро здравје. Но, во некои случаи, ако е премногу бавно, тоа може да биде знак за основно прашање.

Врз основа на вашата возраст и пол, постојат општо прифатени опсези за „нормални“ отчукувања на срцето во мирување. Користете ја алатката за допирање на оваа страница и визуелизатор на опсег за да добиете идеја каде паѓате на спектарот на „нормално“.

Ако чувствувате дека вашите симптоми се сериозни или имате итна медицинска помош, веднаш повикајте лекар.

Што е брадикардија

Брадикардија е бавен пулс. Просечните отчукувања на срцето кај возрасните во мирување обично се отчукуваат помеѓу 60 и 100 отчукувања во минута. Ако имате брадикардија, вашето срце чука помалку од 60 пати во минута.

Кај многу фит луѓе, пулсот во мирување под 60 BPM е само знак за силно и многу ефикасно срце. Но, кај други тоа може да биде сериозен проблем ако бавниот пулс значи дека срцето не може да пумпа доволно крв богата со кислород во телото. Ако тоа се случи, може да се чувствувате вртоглавица, многу уморни, слаби и да имате отежнато дишење.

Симптоми на брадикардија

 • Болка во градите
 • Лесно заморува при физичка активност
 • Вртоглавица или зашеметеност
 • Замор
 • Несвестица (синкопа) или скоро несвестица
 • Скратен здив
 • Конфузија или проблеми со меморијата
 • зашеметеност
 • Вртоглавица
 • Конфузија
 • Тешкотии со концентрирање
 • Скратен здив
 • Болка во градите

Што е пулс во мирување?

Тоа е бројот на отчукувања на срцето во минута кога веќе некое време не сте биле ангажирани во никаква активност. Тоа е брзината на вашето срце кога читате, седите на каучот гледајќи телевизија или јадете оброк.

Пулсот во мирување е во контраст со пулсот за време на активност или вежбање. Важно е да не се мешаат двете мерења.

Како можам да го измерам пулсот? Дали има начин да го проверам мојот пулс онлајн?

Нормално, треба да ги броите отчукувањата на срцето цела минута, или 30 секунди и да се множите со 2, или 15 секунди и да се множите со 4, итн. Бројачот на срцевиот ритам на оваа страница ќе ги направи пресметките за вас и ќе ви даде вашето просечно чукање на срцето за само неколку секунди.

Како можам да го измерам пулсот во мирување?

Измерете го пулсот откако сте биле неактивни значително време. 15-30 минути треба да бидат доволни.

Како можам да го најдам мојот пулс?

Многу локации низ телото каде што протокот на крв е опиплив може да послужат како локации за проверка на вашиот пулс. Најчесто можете лесно да го почувствувате пулсот со прстот на страната на палецот на зглобот. Можете исто така да ставите 2 прста на страната на вратот, до душникот.

Кои се нормалните граници за отчукувањата на срцето во мирување?

Пулсот на сите не е ист. Срцевиот ритам варира од личност до личност. Следењето на сопствениот пулс може да ви даде вредни информации за здравјето на вашето срце, и уште поважно, промени во здравјето на вашето срце.

Она што се смета за здрав или нездрав пулс во мирување вклучува неколку фактори, особено, дали сте маж или жена и вашата возраст. Визуелизаторот на оваа страница ќе ви овозможи да го изберете опсегот на полот и возраста за да ви го покаже спектарот на опсегот на отчукувањата на срцето за вас.

Еве покомплетни фактори кои можат да влијаат на пулсот:

 • Возраст како што стареете, пулсот и отчукувањата на срцето може да се променат, вклучително и регуларноста на пулсот може да се промени.
 • Сексот генерално мажите имаат поголем пулс од жените.
 • Семејна историја Некои медицински состојби се генетски наследни
 • Нивото на активност на пулсот се зголемува со активноста, така што ќе се зголеми ако, на пример, штотуку сте оделе по скали.
 • Нивото на фитнес, генерално, колку сте подобри, толку е помал пулсот во мирување.
 • Температурата на околината топлото време и температурата бараат срцето да пумпа побрзо.
 • Лекови Лековите може да влијаат на вашиот пулс во мирување. Бета-блокаторите, на пример, може да го намалат пулсот во мирување, а некои лекови за тироидна жлезда може да го зголемат.
 • Алкохолот , кафето и чајот (кофеин) и пушењето можат да влијаат на отчукувањата на срцето во мирување.
 • Позицијата на телото на пример, без разлика дали седите или лежите.
 • Емоционална состојба вашиот пулс може да се забрза кога се чувствувате под стрес или многу возбудени.
 • Во текот на денот , пулсот е помал во текот на ноќта.

Дали има нормален пулс во мирување?

„Нормалното“ отчукување на срцето во мирување за возрасни е помеѓу 60 и 100 отчукувања во минута (BPM).

Општо земено, колку е помал пулсот во мирување, толку поефикасно функционира срцето и е показател за вашата кондиција.

Тркач на долги патеки, на пример, може да има пулс во мирување околу 40 отчукувања во минута.

Дали пулсот кажува нешто за мојот крвен притисок?

„Нормалното“ отчукување на срцето во мирување не е показател за „нормален“ крвен притисок. Вашиот крвен притисок треба да се мери одделно и директно.

Побарајте итна професионална медицинска помош ако:

 • имате проблеми со дишењето
 • твоето срце чука многу брзо (трка) со неправилен ритам
 • има болка во градите

Медицинско одрекување

Оваа страница е наменета да му помогне на просечниот човек со случајно интересирање за нивниот пулс. Не е наменет како алатка за медицинска дијагноза. Тоа не е професионален медицински производ рецензиран од колеги. Не е наменет да ги замени лекарите или консултациите со овластени професионалци. Ако имате медицински проблеми, медицинска криза, се чувствувате лошо, имате какви било други медицински проблеми, ве молиме консултирајте се со лиценциран професионалец.