Дали имам срцев удар?

Прво, оваа страница е наменета да ви помогне да го пресметате и следите вашиот пулс, а не да дијагностицирате или лекувате потенцијално опасни по живот медицински кризи! Побарајте итна професионална медицинска помош ако мислите дека можеби имате срцев удар или вашите симптоми се сериозни, како што се:

 • Имате проблеми со дишењето
 • Вашето срце чука многу брзо (трка) со неправилен ритам
 • Има болка во градите
 • Има вкочанетост во градите, грбот или рацете

Симптомите на срцев удар може да вклучуваат:

 • Болка во градите (притисок, стискање, стегање или болка)
 • Замор
 • Скратен здив
 • Горушица
 • Варење
 • Зашеметеност или ненадејна вртоглавица
 • Ладна пот
 • Гадење
 • Болка или непријатност во рамото, вратот, раката, грбот или вилицата

Што е срцев удар?

Срцев удар (миокарден инфаркт) се јавува кога протокот на крв во срцето е сериозно намален или блокиран.

Што да направите ако видите некој кој може да има срцев удар?

Ако мислите дека некој може да има срцев удар, прво јавете се на 911 или на вашиот локален број за итни случаи. Ако лицето е во несвест, проверете дали има пулс. Спроведете CPR (кардиопулмонална реанимација) ако лицето не дише или нема пулс.

Повторно оваа страница е само за пресметување на отчукувањата на срцето. Ако имате медицинска криза, ве молиме консултирајте се со една од многуте интернет-страници со кои управуваат моите медицински професионалци во врска со срцеви напади и кардиопулмонална реанимација.

Што е пулс во мирување?

Тоа е бројот на отчукувања на срцето во минута кога веќе некое време не сте биле ангажирани во никаква активност. Тоа е брзината на вашето срце кога читате, седите на каучот гледајќи телевизија или јадете оброк.

Пулсот во мирување е во контраст со пулсот за време на активност или вежбање. Важно е да не се мешаат двете мерења.

Како можам да го измерам пулсот? Дали има начин да го проверам мојот пулс онлајн?

Нормално, треба да ги броите отчукувањата на срцето цела минута, или 30 секунди и да се множите со 2, или 15 секунди и да се множите со 4, итн. Бројачот на срцевиот ритам на оваа страница ќе ги направи пресметките за вас и ќе ви даде вашето просечно чукање на срцето за само неколку секунди.

Како можам да го измерам пулсот во мирување?

Измерете го пулсот откако сте биле неактивни значително време. 15-30 минути треба да бидат доволни.

Како можам да го најдам мојот пулс?

Многу локации низ телото каде што протокот на крв е опиплив може да послужат како локации за проверка на вашиот пулс. Најчесто можете лесно да го почувствувате пулсот со прстот на страната на палецот на зглобот. Можете исто така да ставите 2 прста на страната на вратот, до душникот.

Кои се нормалните граници за отчукувањата на срцето во мирување?

Пулсот на сите не е ист. Срцевиот ритам варира од личност до личност. Следењето на сопствениот пулс може да ви даде вредни информации за здравјето на вашето срце, и уште поважно, промени во здравјето на вашето срце.

Она што се смета за здрав или нездрав пулс во мирување вклучува неколку фактори, особено, дали сте маж или жена и вашата возраст. Визуелизаторот на оваа страница ќе ви овозможи да го изберете опсегот на полот и возраста за да ви го покаже спектарот на опсегот на отчукувањата на срцето за вас.

Еве покомплетни фактори кои можат да влијаат на пулсот:

 • Возраст како што стареете, пулсот и отчукувањата на срцето може да се променат, вклучително и регуларноста на пулсот може да се промени.
 • Сексот генерално мажите имаат поголем пулс од жените.
 • Семејна историја Некои медицински состојби се генетски наследни
 • Нивото на активност на пулсот се зголемува со активноста, така што ќе се зголеми ако, на пример, штотуку сте оделе по скали.
 • Нивото на фитнес, генерално, колку сте подобри, толку е помал пулсот во мирување.
 • Температурата на околината топлото време и температурата бараат срцето да пумпа побрзо.
 • Лекови Лековите може да влијаат на вашиот пулс во мирување. Бета-блокаторите, на пример, може да го намалат пулсот во мирување, а некои лекови за тироидна жлезда може да го зголемат.
 • Алкохолот , кафето и чајот (кофеин) и пушењето можат да влијаат на отчукувањата на срцето во мирување.
 • Позицијата на телото на пример, без разлика дали седите или лежите.
 • Емоционална состојба вашиот пулс може да се забрза кога се чувствувате под стрес или многу возбудени.
 • Во текот на денот , пулсот е помал во текот на ноќта.

Дали има нормален пулс во мирување?

„Нормалното“ отчукување на срцето во мирување за возрасни е помеѓу 60 и 100 отчукувања во минута (BPM).

Општо земено, колку е помал пулсот во мирување, толку поефикасно функционира срцето и е показател за вашата кондиција.

Тркач на долги патеки, на пример, може да има пулс во мирување околу 40 отчукувања во минута.

Дали пулсот кажува нешто за мојот крвен притисок?

„Нормалното“ отчукување на срцето во мирување не е показател за „нормален“ крвен притисок. Вашиот крвен притисок треба да се мери одделно и директно.

Побарајте итна професионална медицинска помош ако:

 • имате проблеми со дишењето
 • твоето срце чука многу брзо (трка) со неправилен ритам
 • има болка во градите

Медицинско одрекување

Оваа страница е наменета да му помогне на просечниот човек со случајно интересирање за нивниот пулс. Не е наменет како алатка за медицинска дијагноза. Тоа не е професионален медицински производ рецензиран од колеги. Не е наменет да ги замени лекарите или консултациите со овластени професионалци. Ако имате медицински проблеми, медицинска криза, се чувствувате лошо, имате какви било други медицински проблеми, ве молиме консултирајте се со лиценциран професионалец.