Дали имам напад на паника?

Напад на паника:

 • Има симптоми кои може да се чувствуваат интензивни
 • Може да се случи неочекувано, без разлика дали некое лице се чувствува вознемирено или не
 • Има физички симптоми и чувства на интензивен ужас, така што лицето се плаши од губење контрола или претстојна смрт
 • Често има ненадеен почеток и обично се смирува во рок од 10 минути

Дали имам напад на анксиозност?

Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања, или DSM, не ги спомнува конкретно „нападите на анксиозност“. Дефиницијата за напад на анксиозност е донекаде неформална и некој може да каже дека има напад на анксиозност кога она што го доживува би било подобро да се опише како напад на паника.

Што е напад на анксиозност?

Кога ќе почувствувате интензивна анксиозност, може да има придружни физички симптоми. Некои луѓе може да ги опишат овие како напад на анксиозност. Тие вклучуваат:

 • Чувство на разгорување, „јазол“ во стомакот
 • Побрзо дишење
 • Чувство на зашеметеност и вртоглавица
 • Дијареа
 • Иглички и иглички
 • Немир
 • Потење
 • Жешки блесоци
 • Гадење
 • Главоболки и болки во грбот
 • Тркачко срце
 • Неправилно чукање на срцето

Која е разликата помеѓу напад на паника и напад на анксиозност?

Постојат некои сличности помеѓу напад на паника и напад на анксиозност. Сепак, анксиозноста често е предизвикана од одредени стресни фактори и може да се појави постепено. Нападите на паника, од друга страна, може да се случат неочекувано и без предупредување.

И паниката и анксиозноста може да вклучуваат:

 • Страв
 • Болка во градите
 • зашеметеност
 • Вкочанетост или пецкање
 • Потење
 • Гадење
 • Срце што чука или забрзано
 • Ирационални мисли

Во напад на паника, чувствата и сензациите се многу поинтензивни. Можеби искрено верувате дека ќе умрете.

Искуството на напад на паника може да се чувствува слично на другите навистина опасни состојби, како што се срцевите заболувања. Ова може да ги наведе луѓето да побараат медицинска помош.

Анксиозноста генерално не го достигнува својот врв и не се смирува како нападот на паника. Некои луѓе со анксиозност може да напредуваат до напади на паника.

Може ли анксиозноста да доведе до паника?

Да, нападот на паника може да биде симптом на анксиозност.

Што е пулс во мирување?

Тоа е бројот на отчукувања на срцето во минута кога веќе некое време не сте биле ангажирани во никаква активност. Тоа е брзината на вашето срце кога читате, седите на каучот гледајќи телевизија или јадете оброк.

Пулсот во мирување е во контраст со пулсот за време на активност или вежбање. Важно е да не се мешаат двете мерења.

Како можам да го измерам пулсот? Дали има начин да го проверам мојот пулс онлајн?

Нормално, треба да ги броите отчукувањата на срцето цела минута, или 30 секунди и да се множите со 2, или 15 секунди и да се множите со 4, итн. Бројачот на срцевиот ритам на оваа страница ќе ги направи пресметките за вас и ќе ви даде вашето просечно чукање на срцето за само неколку секунди.

Како можам да го измерам пулсот во мирување?

Измерете го пулсот откако сте биле неактивни значително време. 15-30 минути треба да бидат доволни.

Како можам да го најдам мојот пулс?

Многу локации низ телото каде што протокот на крв е опиплив може да послужат како локации за проверка на вашиот пулс. Најчесто можете лесно да го почувствувате пулсот со прстот на страната на палецот на зглобот. Можете исто така да ставите 2 прста на страната на вратот, до душникот.

Кои се нормалните граници за отчукувањата на срцето во мирување?

Пулсот на сите не е ист. Срцевиот ритам варира од личност до личност. Следењето на сопствениот пулс може да ви даде вредни информации за здравјето на вашето срце, и уште поважно, промени во здравјето на вашето срце.

Она што се смета за здрав или нездрав пулс во мирување вклучува неколку фактори, особено, дали сте маж или жена и вашата возраст. Визуелизаторот на оваа страница ќе ви овозможи да го изберете опсегот на полот и возраста за да ви го покаже спектарот на опсегот на отчукувањата на срцето за вас.

Еве покомплетни фактори кои можат да влијаат на пулсот:

 • Возраст како што стареете, пулсот и отчукувањата на срцето може да се променат, вклучително и регуларноста на пулсот може да се промени.
 • Сексот генерално мажите имаат поголем пулс од жените.
 • Семејна историја Некои медицински состојби се генетски наследни
 • Нивото на активност на пулсот се зголемува со активноста, така што ќе се зголеми ако, на пример, штотуку сте оделе по скали.
 • Нивото на фитнес, генерално, колку сте подобри, толку е помал пулсот во мирување.
 • Температурата на околината топлото време и температурата бараат срцето да пумпа побрзо.
 • Лекови Лековите може да влијаат на вашиот пулс во мирување. Бета-блокаторите, на пример, може да го намалат пулсот во мирување, а некои лекови за тироидна жлезда може да го зголемат.
 • Алкохолот , кафето и чајот (кофеин) и пушењето можат да влијаат на отчукувањата на срцето во мирување.
 • Позицијата на телото на пример, без разлика дали седите или лежите.
 • Емоционална состојба вашиот пулс може да се забрза кога се чувствувате под стрес или многу возбудени.
 • Во текот на денот , пулсот е помал во текот на ноќта.

Дали има нормален пулс во мирување?

„Нормалното“ отчукување на срцето во мирување за возрасни е помеѓу 60 и 100 отчукувања во минута (BPM).

Општо земено, колку е помал пулсот во мирување, толку поефикасно функционира срцето и е показател за вашата кондиција.

Тркач на долги патеки, на пример, може да има пулс во мирување околу 40 отчукувања во минута.

Дали пулсот кажува нешто за мојот крвен притисок?

„Нормалното“ отчукување на срцето во мирување не е показател за „нормален“ крвен притисок. Вашиот крвен притисок треба да се мери одделно и директно.

Побарајте итна професионална медицинска помош ако:

 • имате проблеми со дишењето
 • твоето срце чука многу брзо (трка) со неправилен ритам
 • има болка во градите

Медицинско одрекување

Оваа страница е наменета да му помогне на просечниот човек со случајно интересирање за нивниот пулс. Не е наменет како алатка за медицинска дијагноза. Тоа не е професионален медицински производ рецензиран од колеги. Не е наменет да ги замени лекарите или консултациите со овластени професионалци. Ако имате медицински проблеми, медицинска криза, се чувствувате лошо, имате какви било други медицински проблеми, ве молиме консултирајте се со лиценциран професионалец.