Antsietate eraso bat izaten ari naiz?

Buruko Nahasteen Diagnostiko eta Estatistika Eskuliburuak edo DSMk ez ditu "antsietate-erasoak" zehazki aipatzen. Antsietate-erasoaren definizioa informal samarra da eta norbaitek esan dezake antsietate-eraso bat izaten ari dela, jasaten ari dena izu-eraso gisa deskribatuko litzatekeenean.

Zer da antsietate erasoa?

Antsietate bizia jasaten duzunean sintoma fisikoak ager daitezke. Pertsona batzuek antsietate-eraso gisa deskriba ditzakete. Besteak beste:

• Nahaste sentsazioa, urdaileko “korapiloa”.

• Askotan bat-bateko agerpena izaten da eta normalean 10 minuturen buruan desagertzen da

Zein da izu-eraso baten eta antsietate-erasoaren arteko aldea?

Antzekotasun batzuk daude izu-eraso baten eta antsietate-eraso baten artean. Hala ere, antsietatea sarritan estres-eragile batzuek eragiten dute eta pixkanaka-pixkanaka etor daiteke. Izu-erasoak, berriz, ustekabean eta abisatu gabe gerta daitezke.

• Pentsamendu irrazionalak

Izu-eraso batean, sentimenduak eta sentsazioak askoz biziagoak dira. Benetan uste duzu hiltzear zaudela.

Izu-eraso baten esperientzia beste egoera arriskutsu batzuen antzekoa izan daiteke, hala nola bihotzeko gaixotasunak. Horrek jendea laguntza medikoa bilatzera eraman dezake.

Antsietatea, oro har, ez da gailurra eta baretzen izu-eraso batek bezala. Antsietatea duten pertsona batzuek izu-erasoak izan ditzakete.

Antsietateak izua sor dezake?

Bai, izu-eraso bat antsietatearen sintoma izan daiteke.

Zer da atsedeneko bihotz-taupadak?

Zure bihotzak minutuko taupadak zenbat aldiz taupadatzen dituen denbora bat daramazun jarduerarik egiten ez duzunean. Irakurtzen duzunean, telebista ikusten sofan esertzen zarenean edo bazkari bat jaten duzun bihotzaren erritmoa da.

Atsedenaldiko bihotz-taupadak zure bihotz-maiztasunarekin kontrajartzen du jarduera edo ariketan zehar. Garrantzitsua da bi neurketak ez nahastea.

Nola neur dezaket nire bihotz-taupadak? Ba al dago nire pultsua sarean egiaztatzeko modurik?

Normalean, zure taupadak minutu osoz zenbatu beharko dituzu, edo 30 segundoz eta 2z biderkatu, edo 15 segundoz eta 4z biderkatu, etab. Orrialde honetako bihotz-taupadak kontagailuak kalkuluak egingo ditu eta emango dizu. zure batez besteko taupadak segundo gutxitan.

Nola neur dezaket atsedeneko bihotz-taupadak?

Neurtu zure bihotz taupadak denbora asko inaktibo egon ondoren. 15-30 minutu nahikoa izan behar du.

Nola aurki dezaket nire pultsua?

Odol-fluxua nabaritzen den gorputzeko toki askotan pultsua egiaztatzeko leku gisa balio dezakete. Gehienetan, zure pultsua erraz senti dezakezu hatzarekin eskumuturraren erpuruaren aldean. 2 hatz ere jar ditzakezu lepoaren alboan, trakearen ondoan.

Zeintzuk dira atsedeneko bihotz-taupadak egiteko tarte normalak?

Guztien pultsua ez da berdina. Bihotz-maiztasuna pertsonaren arabera aldatzen da. Zure bihotz-taupaden jarraipena egiteak zure bihotzaren osasunari buruzko informazio baliotsua eman diezazuke, eta are garrantzitsuagoa dena, zure bihotzeko osasunari buruzko aldaketak.

Atseden-bihotz-taupadak osasuntsu edo ez-osasuntzat jotzen denak hainbat faktore biltzen ditu, batez ere, gizonezkoa edo emakumezkoa bazara eta zure adina. Orrialde honetako bistaratzaileak zure sexua eta adin tartea hautatzeko aukera emango dizu, zuretzako bihotz-taupaden tarteen espektroa erakusteko.

Hona hemen zure bihotz-taupadak eragin ditzaketen faktoreak:

• Adinean aurrera egin ahala, pultsua eta bihotz-maiztasuna alda daitezke, zure pultsuaren erregulartasuna barne.
  • Sexua , oro har, gizonek emakumeek baino bihotz-taupada handiagoa dute.
  • Familia-historia Zenbait baldintza mediko genetikoki heredatzen dira
  • Jarduera-maila zure bihotz-taupadak gora egiten du jarduerarekin, beraz, igo egingo da, adibidez, eskailerak igo berri badituzu.
  • Fitness maila , oro har, zenbat eta hobeto egon, orduan eta txikiagoa izango duzu atsedeneko bihotz-taupadak.
  • Giro-tenperatura eguraldi beroak eta tenperaturak zure bihotza azkarrago ponpatzea eskatzen du.
  • Sendagaiak sendagaiek atsedenaldiko bihotz taupadak eragin ditzakete. Beta-blokeatzaileek, adibidez, atsedenaldiko bihotz-taupadak murriztu ditzakete, eta tiroideoko sendagai batzuek areagotu dezakete.
  • Alkohola , kafea eta tea (kafeina) eta erretzeak atsedenaldiko bihotz-taupadak eragin ditzakete.
  • Gorputzaren posizioa adibidez, eserita edo etzanda zauden.
  • Egoera emozionala zure pultsua azkartu egin daiteke estresatuta edo oso hunkituta sentitzen zarenean.
  • Eguneko ordua zure bihotz- taupadak gauez txikiagoa izan ohi du.

Ba al dago atsedenaldiko bihotz-taupadak?

Helduentzako atsedenaldiko bihotz-taupada "normala" 60 eta 100 taupada minutuko (BPM) artekoa da.

Orokorrean, atsedenaldiko bihotz-taupadak zenbat eta txikiagoak izan, orduan eta eraginkortasun handiagoarekin funtzionatzen du bihotzak eta zure egoera fisikoaren adierazle da.

Distantzia luzeko korrikalari batek, adibidez, minutuko 40 taupada inguruko atsedeneko bihotz-taupadak izan ditzake.

Nire bihotz taupadak zerbait esaten al du nire odol-presioari buruz?

Atsedenaldiko bihotz-taupada "normala" ez da odol-presioa "normalaren" adierazle. Zure odol-presioa bereizita eta zuzenean neurtu behar da.